سوالات زکات :‌تفاوت خمس و زکات و مالیات در چیست؟

۲۵ مرداد ۱۳۹۹ 0
  • تفاوت خمس و زكات با ماليات

عضى مى پرسند ما كه ماليات به دولت اسلامى مى دهيم ، پرداخت خمس ‍ و زكات براى چيست ؟
ما در اينجا به بعضى تفاوت ها فهرست وار اشاره مى كنيم :
1- برآورد خمس و زكات و تخمين حساب و كتاب آن بر اساس اعتمادى است كه به خود پرداخت كننده مى شود و هيچ نيازى به بازرسى و نظارت ديگرى نيست . در حالى كه ماليات مبلغى است كه دولت تعيين و محاسبه و دريافت مى كند.
2- گيرندگان زكات ، پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله ) و جانشينان آن بزرگوار و كسانى هستند كه از طرف حضرت اجازه داشته باشند، ولى در ماليات اينگونه نيست .
3- خمس و زكات بايد بر اساس عقيده و ايمان و با قصد قربت و رضاى خداوند متعال پرداخت شود. تا آنجا كه اگر مسائل عاطفى ، اجتماعى ، سياسى ، قبيله اى يا كسب شهرت و عزت در نظر باشد، گويا حق خداوند پرداخت نشده است ولى در پرداخت ماليات اين ايمان و قصد قربت و اخلاص لازم نيست .4- خمس و زكات از افرادى گرفته مى شود كه توان مالى دارند، ولى ماليات اين گونه نيست و گاهى بر پارچه و كاغذ و ماشين و سيگار ماليات بسته مى شود، خواه مصرف كنندگان فقير باشند يا غنى .
5- خمس و زكات را مردم با اراده و اختيار به كسانى مى دهند كه محبوب آنها هستند، ولى در ماليات نه دهنده اختيارى دارد و نه گيرنده آن محبوبيت و قداستى .
6- ماليات نوعا براى هزينه هاى شخصى زندگى خود ماست ولى خمس و زكات براى كمك به ديگران است . توضيح اينكه همان گونه كه انسان داخل منزل را موزائيك مى كند، مبلغى به عنوان ماليات مى پردازد كه بيرون خانه او آسفالت شود و همان گونه كه درهاى داخل منزل را قفل مى زند، مبلغى ماليات مى دهد كه پليس بيرون خانه را محافظت نمايد.
براى داخل خانه كپسول آتش نشانى مى خرد، مبلغى مى دهد تا دولت ماشين آتش نشانى به صورت آماده باش در بيرون او تهيه كند. هزينه اى براى باغچه منزل مى دهد و هزينه اى به دولت براى احداث پارك و بوستان مى پردازد.
بنابراين انسان دو نوع هزينه دارد: هزينه هايى كه مستقيما براى داخل منزل تهيه مى كند و هزينه هايى كه از طريق دولت براى رفاه و خدمات بيرون منزل به واسطه ماليات دريافت مى كند، پس ماليات بخشى از هزينه هاى شخصى انسان است .
لذا كسانى كه خمس مى دهند بايد مخارج زندگى خود را از درآمد كم كنند و مالياتى را كه مى دهند جزء مخارج زندگى آنها حساب مى شود. مثلا اگر شخصى در سال دو ميليون تومان درآمد دارد و يك مليون تومان خرج زندگى اوست و صد هزار تومان ماليات پرداخت مى كند، اين شخص به هنگام حساب سال بايد صد هزار تومان را مثل يك مليون تومان جزء زندگى خود قرار دهد و نهصد هزار تومان را پس انداز و سود خود حساب كند و خمس همان نهصد هزار تومان را بپردازد.
بنابراين زكات و خمس براى خدمت به ديگران است ، ولى ماليات براى دريافت خدمات دولتى براى خود ماست .
7- در زمان امامان معصوم حكومت ها از مردم مالياتهايى به نام خراج و عشريه مى گرفتند، ولى باز هم مردم خمس و زكات خود را به امامان عزيز مى دادند و آن بزرگواران مى گرفتند و نمى فرمودند شما كه خراج مى دهيد، لازم نيست خمس و زكات بدهيد.
8- حاكم اسلامى و فقيه جامع الشرايط مى تواند در شرايطى ميزان ماليت پرداختى مردم را كم و زياد نمايد و اكنون ولايت فقيه علاوه بر خمس و زكات ، دستور پرداخت ماليات را نيز داده اند.
9- در تمام كشورهاى دنيا علاوه بر ماليات ، صندوق هاى خيريه و موسسات عام المنفعه اى وجود دارد و تمام خدمات را بر دوش دولت نمى گذارند.
منابع:
محسن قرائتى،کتاب زكات

..